Tuned Volume

sound sculpture (2016)
walnut wood, plywood, loudspeaker, audio system
(dim. 145x150x156cm – dur. 60min. loop)
work made in collaboration with Lunardelli est.1967

Tuned Volume

The sound sculpture Tuned Volume is a spherical modular wooden structure that reproduces the harmonic frequencies of the standing acoustic waves of the room where the sculpture is exhibited. Therefore the presence of the sculpture shifts the spatial perception of the room, but it’s in harmonious relation with it through the sound waves tuned into the room’s frequencies. Through sound, the sculpture correlates the acoustic properties of the room with its own volume and resonant mass.
The work is part of the project Alchimie Culturali, promoted by Regione Veneto and Confindustria Veneto, with the cultural partnership of Fondazione Bevilacqua La Masa. The sculpture was made in collaboration with Lunardelli est.1967.